Product Description

12 közkedvelt, mesélve oktató természetfilm, 200 perc időtartamban, 3 DVD lemezen, egy tokban.Korábbi kiadványainkat csomagoltuk egybe: a teljes Cserkész sorozatot, A kis környezetbarát,valamint a Kópé, az erdélyi kopó című filmeket. 5-10 ÉVES KOROSZTÁLY SZÁMÁRA ajánlott kisfilmek témái az iskola első éveinek tananyagát illusztrálják. A történetek hangsúlyozzák a természet szépségét, megőrzésének és védelmének fontosságát, ezért alkalmasak a környezettudatos magatartás kialakítására is. A filmek közül három az egészségneveléssel foglalkozik (Aki maszatos, Ép testben, Mese a boldogságról). Kiemelten ajánljuk hátrányos helyzetű gyermekek gondozói, pedagógusok, védőnők  számára!

Mesél a természet 1.
Csellengő Csellő (15 perc)
Csellő egy kis hullámgyermek, vízcseppecskékből áll, és egy forrásból született. Hosszú csellengése során a víz hátán bejárja a csobogó patak, a kanyargó folyó és a méltósággal hömpölygő folyam útját. Eljut a hatalmas tengerig. Vándorlása közben vadregényes hegyvidéket, lankás dombokat, és szelíd síkságot lát, százféle növénnyel és állattal ismerkedik. Éppen azokkal, amelyekkel az óvodás is találkozni fog, ha majd az iskolába lép. A film végén Csellő eléri a végtelen óceánt. Ott párává foszlik, és felszáll az égbe, hogy eső formájában ismét visszatérhessen a földre.
Nádimanó birodalma (14 perc)
Csellő a patak hullámainak hátán egyszer csak eljut Nádországba. Meghallja Nádimanó suttogását a nádszálak között, és összebarátkozik vele. Úgy dönt, egy kicsit elidőzik ott, már úgyis nagyon elfáradt a sok csellengésbe. Nádimanó okos dolgokat mesél neki. Azt mondja: ez a sejtelmes, láthatatlan világ csak akkor mutatkozik meg előttünk, ha nem háborgatjuk. Itt törvény a csend. Megismeri Vadvízország népét: a vízben úszó hínárnövényeket, az áramvonalas halakat, a szépséges madarakat, a kétéltű békákat. Megtanulja, hogy a nádas a tavak tüdeje, hogy a víz védelme fontos minden élőlény számára, mert nélküle nincsen élet.
Ébred az erdő (18 perc)
A film bemutatja az erdő tavaszi ébredését a hóvirág nyílásától lombfakadásig. Elmeséli, hogyan költögeti a tavasz tündére először az erdő alját, hinti meleg mosolyát egyre feljebb és feljebb, hogy május végéig minden rügyet kibontson. Megérteti a napfény, a fák, az erdő szerepét, az erdőlakók egymáshoz fűződő kapcsolatát. Látunk csillagvirágot és vadmalacokat, erdei békát és fülemülét, gyíkocskát és cserebogarat, sok-sok növényt és állatot, jobbára azokat, amelyek kisiskolás korban a környezetismeret tantárgy anyagát képezik.
Tündérek tisztása (16 perc)
Megismerjük a rét virágait, lepkéit, méhecskéit, életüket, egymáshoz fűződő kapcsolataikat. A Napsugárkák este aludni térnek, szürkület, majd éjszaka következik, hogy a hajnal megérkezésével ismét munkába lendüljenek. „Látogass el Te is a Tündérek tisztására. Nézd ezt a sok szépséget: a virágokat, a lepkéket, a méhecskéket, és a mosolygós Napsugárkákat! Nyisd ki a szívedet! Tárd ki ajtaját, engedd be rajta a tündéreket!  Amikor hazaérsz, mindenki látni fogja, hogy a Tündérek tisztásán jártál, mert beköltözött a szívedbe a szeretet, a béke és a jóság..”

Mesél a természet 2.
 Tücskök, bogarak (13 perc)
A Tündérek tisztásán másfajta apróságok is élnek. „Mielőtt a Tündérek kertjéből hazamennénk, nézzük meg újra, hogy milyen állatokkal találkoztunk itt! Láttuk a rovarok országának lakóit: rózsabogarat, katicabogarat, nünükét, futrinkát, poloskát, sáskát, tücsköt, szöcskét, levéltetvet, kis fekete hangyákat, hangyalesőt, és ájtatos manót. Láttunk pókokat is, akik nem rovarok, mert nekik négy pár lábuk van. Ők mindannyian, a virágokkal és növényekkel együtt, békésen élik izgalmas életüket a Tündérek napsugaras tisztásán.
Kukori és társai (15 perc)
Egy parasztház portáján, a baromfiudvarban, tyúkok, libák, kacsák, nyuszik és más népség él a kakas fennhatósága alatt. Csibe és liba születik a tojásból, napos kiskacsákat látunk, felfuvalkodott pulykát és táncoló pávát. Fecskék fészkelnek az eresz alatt, néha egy róka sompolyog arra, olykor egy nyest, egérke, vagy cickány, de Bodri figyelmét nem kerüli el semmi, és Cirmosnak is jut feladat. A film hangsúlyozza a háziállatok iránti felelősségünket.
Mindenféle lábasjószág (15 perc)
A négylábú háziállatokat mutatja be: a lovat, a csacsit, a disznót, a marhát, a bivalyt, a birkát és a kecskét. Megtudjuk hol élnek, mire használja őket  az ember, megismerjük életüket, természetüket, kicsinyeiket.
Aki maszatos (14 perc)
Óvodás gyermekek mutatják be társaiknak, hogyan és hányszor kell tisztálkodni, fürdeni, kezet, fogat, hajat mosni, miért kell a körmöt, orrot, fület, szemet ápolni, mely okból fontos a tisztaság, és miképp kell az időjárásnak megfelelően öltözködni? Az irodalmi formába öntött beszéd (Tóthárpád Ferenc versei) ritmusával, rímjeivel és gazdag költői szókincsével olyan mondókákat eredményezett, amelyek a gyermekfülekben sokáig fognak csengeni.
Ép testben (14 perc)
A film a helyes táplálkozásról, egészséges ételekről, italokról, a mozgás, a napirend szükségességéről, környezetük tisztántartásáról, valamint az egészség megőrzéséről szól. A jeleneteket óvodások mutatják be, Tóthárpád Ferenc verseit skandálva. A képsorokat vidám gyermekdalok kísérik.

Mesél a természet 3.
A kis környezetbarát (26 perc)
Környezet Kelemen és Boglárka megismerkednek egymással, barátságot kötnek. A barátság feltétele, hogy mindketten szeressék és óvják egymást. Környezet Kelemen egy kalandra hívja Boglárkát, amely során rendre bemutatja neki az elvárásait. A film a gyermekek számára érthető módon magyarázza meg a környezetvédelem szükségességének okait: a túlnépesedést, a sűrűn lakott város, a gépjárműforgalom, a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, az ipar és a bányászat jellegzetes környezet-károsításait. Az egyre növekvő fogyasztás, az ezzel együtt járó hulladék mennyisége, a levegő és a víz szennyezése, ezek megóvása, az egészséges életmód ismertetése után ők ketten barátságot fogadnak. "Én vagyok a környezet barátja, legyél Te is környezetbarát!" – éneklik a gyerekek a film végén.
Kópé, az erdélyi kopó (26 perc)
Kópé nemesi származású, csinos kis kopóleány. Napjai változatosan telnek a "Kertben", ahol sok állat, rovar, egér, béka is éli az életét. Hamarosan társat is kap egy Cserkész nevű kopólegény személyében. Együtt növögetnek, egymásba szeretnek, míg egy szép napon bekövetkezik a tragédia... Az őshonos magyar vadászkutyának és picinyeinek megható története bepillantás a természet csodáiba, de egyben figyelmeztetés felelősségünkre, és lecke nemzeti tudatunk ápolására.
Mese a boldogságról (15 perc)
Amatőr színészek által eljátszott tanulságos történet az együttérzésről, a segítőkészségről, a jó kedvvel végzett munkáról, a szép befogadásáról, a szeretet fontosságáról. Hiszen tudjuk: lelki egészség nélkül a testi sem létezik. 

Megtekinthető filmrészletek: